· 

ER HEERST EEN CLICHÉBEELD OVER 50 PLUSSERS

Door DAPHNE VAN ROSSUM

24 jul. 2019 in VROUW

 

Voor onze populaire rubriek Mooi op elke leeftijd zetten we vrouwelijke dertigplussers in het zonnetje. Want wij vinden alle vrouwen - ongeacht gewicht, maat, huidskleur of 'schoonheidsfoutje' - prachtig. Wat is jouw beautygeheim, waarvan ga jij stralen? En wat houdt je jong? Deze week Esther Kollmann (53) en Annette Wichmann (50). De vriendinnen schreven samen het humoristische boek OMG Oud Met Glimlach.

 

Voel jij je leeftijd?

Annette: "Ik merk dat ik minder snel herstel van bijvoorbeeld sportieve activiteiten, maar ook van een avondje stappen. Ik vind het heel jammer dat je dus niet meer ‘ongestraft’, ofwel zonder gevolgen, even helemaal uit de band kunt springen. En daarbij merk ik dat het fysieke verval is ingetreden; rimpels, zonnevlekjes op de handen, een bos haar waar geen land mee te bezeilen valt (dus steek ik het altijd op) en een zeer grillig verloop van de ongesteldheid met de nodige korte lontjes, of zoals mijn dochter het zegt: 'Mama heeft storm in haar hoofd'.

Aan de andere kant voel ik mijn leeftijd niet want ik doe nog precies hetzelfde als 10 of 20 jaar geleden. Ik heb veel energie, doe ontzettend veel leuke dingen; ga naar festivals, sport veel, en mazzelaar die ik ben, mijn lichaam is min of meer hetzelfde gebleven."

Esther: "Aangezien ik nog veel dezelfde vrienden heb als 30 jaar geleden voel ik mij in hun gezelschap nog steeds hetzelfde. Zij zien er voor mij ook nog enigszins hetzelfde uit, die paar rimpels of extra kilo’s vallen mij niet op omdat we samen geleidelijk aan ouder worden. We hebben nog steeds lol en doen leuke dingen (nu zelfs meer, omdat we geen kleine kinderen meer hebben die al onze aandacht nodig hebben).

Daarnaast ben ik toch ook wat wijzer geworden: ik maak mij minder druk over uiterlijke zaken (vroeger was een plat achterhoofd een serieus complex) en weet ik beter wat ik wel en niet wil. Vooral van dat laatste heb ik echt profijt: ik kon nogal een twijfelaar zijn en had moeite met nee zeggen. Ik geef nu beter mijn grenzen aan. De afname van het zorghormoon na de overgang vind ik een zegen (misschien is mijn naaste omgeving daar iets minder enthousiast over).

Maar aan de andere kant ben ik wel plotseling de oudste op het werk, refereer ik aan een film of song waar niemand ooit van gehoord heeft (wie is Mrs Robinson?). Of maak ik een opmerking waaruit blijkt dat het vroeger beter of anders was. Als ik mezelf daarop betrap, dan voel ik mij wel oud(er). Maar gelukkig neem ik dit zelf (nog) niet te serieus en vult Annette mij vaak lachend aan met 'during the war' als ik naar vroeger verwijs."

 

Heb jij beautygeheimen?

Annette: "Ja. Ik probeer om de dag matig tot intensief te bewegen en iedere dag in ieder geval een stukje te fietsen of te wandelen. Ik eet over het algemeen gezond, en zorg ervoor dat ik oppas met suikers en (slechte) vetten. Daarbij probeer ik mezelf niet te serieus te nemen, nieuwe dingen te leren en genieten van al het moois dat ik heb of heb gehad."

Esther: "Een eyeopener voor mij persoonlijk was dat je niet alleen in de avond, maar ook in de ochtend je huid schoon moet maken. Dit kun je het beste in 2 stappen doen: eerst een cleanser en dan tonic. En ik bescherm mijzelf niet alleen tegen de zon (spf) maar ook tegen luchtvervuiling (dus schoonmaken in de avond). Tot slot volg ik ook trouw een tip van mijn moeder op die op haar 78e nog steeds een prachtige huid heeft: trakteer jezelf af en toe op een bezoekje aan de schoonheidsspecialist. Een soort APK voor de huid: reinigen, peelen, hydrateren, scrubben, masseren, even doorsmeren en mijn huid kan er weer even tegenaan. En dan hoeft mijn opgepepte hoofd zich ook geen zorgen te maken over ultra rich revitalisers, recovery treatment gels, intensive wrinkle reducers… dat laat ik lekker aan de expert over."

Esther Kollmann
Esther Kollmann

Schatten mensen je vaak op je leeftijd?

Annette: "Meestal ietsjes jonger, maar dat zou kunnen komen door het feit dat mensen beleefd willen zijn en mogelijk door mijn sportieve lijf."

Esther: "Ik word bijna altijd jonger geschat. Maar ik denk sowieso dat mensen sneller jonger zullen inzetten omdat het als pijnlijk wordt gezien om een middelbare vrouw te oud in te schatten. Daarnaast heerst er nog een soort cliché over 50-plussers dat we plots allemaal hetzelfde (een beetje neutraal) eruitzien en dezelfde dingen doen. Ik heb bijvoorbeeld een vrij eigen kledingstijl (vooral vintage, kleurrijk en ik draag ook mannenkleding), ben nog energiek, op de hoogte van trends en ik houd van dansen. Ik krijg vaak te horen: wat leuk dat jij dat nog allemaal op jouw leeftijd doet. Maar ik ben hier echt niet de enige in, om mij heen heb ik alleen maar vrouwen die dat ook doen. Het is meer het beeld dat men van ons heeft, en dat klopt al lang niet meer. Nu kun je op je 45ste oma zijn, maar ook moeder van jonge kinderen, single, parttimer, carrièrevrouw… we behoren allang niet meer tot een homogene groep die als de kinderen uit huis gaan in bloemetjesjurk achter de geraniums gaat zitten breien. Ook prima als jij je daar goed bij voelt, maar dan is het een keuze en niet een sociale verplichting."

 

Wat vind je het mooist aan jezelf?

Annette: "Mijn ogen. Ik heb vrij donkerbruine ogen en donkere wenkbrauwen wat best opvalt omdat ik blond haar heb."

Esther: "Mijn gezicht en vooral mijn moedervlekken en grove wenkbrauwen die hierop zo lekker aanwezig zijn. En ik ben blij dat ik nog ronde billen heb, want dat schijnt alleen maar minder te worden als je ouder wordt. En mijn kleine borsten. Grote borsten hebben mij nooit geboeid, geef mij maar kleine jaren zeventig-borsten, zonder push up-beha, beetje hangend geen bezwaar. Dat vind ik juist sexy en het past beter bij mij. Had je mij trouwens 35 jaar geleden dezelfde vraag gesteld dan had ik een stuk minder opgenoemd. Grappig, want toen was ik veel minder tevreden met mijn uiterlijk terwijl als ik nu de foto’s van vroeger zie kan ik mij dat echt niet meer voorstellen."

Annette Wichmann
Annette Wichmann

Waar ben je minder blij mee?

Annette: "De rimpels, vooral ook omdat Esther ze niet heeft en toch ouder is."

Esther: "Mijn bovenbenen (inclusief rimpelige knieën), bovenarmen en minibuikje die ondanks dat ik regelmatig beweeg toch gaan verslappen, vooral omdat Annette dat nog totaal niet heeft."

 

Waar complimenteren mensen jou mee?

Annette: "Mijn figuur. Ik hoor vaak dat ik mooie benen heb, die zijn lang en slank. Er zitten nu wel wat witte en bruine vlekjes op, heeft iemand daar nog een mooi middeltje voor?"

Esther: "Vrouwen merken vaak op dat ik nog weinig/geen rimpels heb. Maar dat hoor ik bijvoorbeeld bijna nooit van mannen… Dus ik denk toch echt dat een goede uitstraling alles doet vervagen, ook rimpels, buikjes, pluishaar en blubberknieën."

 

Ben je waar je had willen zijn toen je droomde over 'later'?

Annette: "Ik droomde vroeger altijd dat ik aan één van de Amsterdamse grachten zou komen te wonen, dat is (nog) niet gelukt. En dat ik dan net zoals Rapunzel met mijn lange vlecht iemand mijn huis in zou lokken. Dat is me wel gelukt en wel iemand helemaal uit Engeland waarmee ik twee prachtige meiden heb gekregen."

Esther: "Op veel vlakken wel. Ik ben omringd door dierbaren en heb de leukste man en dochter van de wereld met wie ik de liefde voor verre reizen deel. Ik heb altijd met veel plezier hard gewerkt en kon hierin meestal wel mijn creativiteit kwijt. Maar ik heb nog steeds dromen, voor later. Alleen dat later komt nu wel steeds dichterbij. Ergens zelfvoorzienend buiten wonen, een Spaanse casa, staat nog hoog op mijn lijstje. Maar ondertussen geniet ik nog met volle teugen van de stad want dat stond bij mij vroeger bovenaan: wonen in Amsterdam!"

 

Wat houdt je jong?

Annette: "Sporten, humor, werken, een open mind, mijn familie, vrienden en vriendinnen."

Esther: "Bezig blijven (zowel fysiek als mentaal), mezelf blijven ontwikkelen (nieuwe dingen leren en ontdekken) en vooral genieten van wat ik heb en nog kan."

 

Heb je een levensles die je wil delen?

Annette: "Geniet van het leven, het duurt maar even. Dit lijkt een inkopper, maar is een waarheid als een koe! Naarmate je ouder wordt, begin je steeds meer te realiseren dat het van belang is om te weten dat het leven eindig is, en dat het goed is om jezelf regelmatig even aan de tand te voelen: Wil ik dit nog? Wat zijn mijn plannen/dromen voor de toekomst? Waar sta ik, waar wil ik naartoe en hoe ga ik dit bereiken?"

Esther: "Ik begin het leven steeds beter te begrijpen. Ouder worden doet je beseffen dat je tijd opraakt. Daar kun je van in de stress schieten, maar je kunt het ook zien als een welkome wake-up call: maak ik nog naar tevredenheid gebruik van deze jaren? Dat wil echt niet zeggen dat je vanaf nu elke minuut volledig moet benutten - er is niks mis met loze uren, kansen missen of niet eens opmerken. Het gaat niet alleen om de hoogtepunten, het leven zit ook in de kleine dagelijkse dingen. Geniet van de mooie momenten en de rest is dagelijks leuke, soms minder leuke soms zelfs ronduit saaie opvulling. That’s life."

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0