· 

OVER LOSLATEN GESPROKEN...

OMG ik (Esther) sta in het zomernummer van GezondNU Magazine. Het interview ging over hoe ik zelf omga met ouder worden. Kon ik wel afscheid nemen van mijn frisse en fruitige ik en de rijpere versie van mijzelf omarmen? Ja dat kan ik. Al die jaren onderzoek en schrijven aan ons boek, heeft me nog meer doen inzien dat dit een nieuwe fase is met nieuwe obstakels én kansen. En het zogenaamde 'uiterlijke verval' (zoals het zo vaak negatief wordt uitgedrukt) is hier maar één onderdeel van.

En zo voegde ik voor de fotoshoot meteen woord bij daad: het was midden in de Corona lockdown, mijn grijze uitgroei was niet meer te camoufleren en door het vele thuiszitten was ik niet meer gewend naar een afspraak te gaan. Oftewel ik vertrok veel te laat van huis, sprong zonder enige make-up en grijze piekharen op de fiets, het was heel warm die dag, en kwam verhit aan. Geen tijd om na te kijken hoe ik er uitzag. De fotograaf was bijzonder leuk gezelschap, en al kletsend maakte zij de foto's. En zie hier het resultaat, ik ben er blij mee: lekker naturel en je kunt zien dat het loslaten prima gaat, als ik het naar mijn zin heb! Zie hieronder het volledige interview.

 

 

GezondNU, augustus 2020, Olga Steen-Timmermans

 

“Ouder worden is een mooie kans om opnieuw naar jezelf te kijken”

 

Ouder worden maakt je wijzer en mooier van binnen. Jaja, heel fijn. Maar ouder worden betekent ook rimpels krijgen, lichaamsdelen die ongewenst gaan uithangen en een onderkin. Hoe vind je de balans hierin? Hoe neem je afscheid van ‘je jonge, fris en fruitige ik’ en omarm je de rijpe versie van jezelf?

 

Esther Kollmann kwam al heel vroeg in de overgang, ze was amper 36. Dat was een vroege wake up call, een onvermijdelijk gegeven dat dingen zouden gaan veranderen.  Ze raadpleegde een overgangsconsulente, maar kon zich niet helemaal vinden in de tips die ze kreeg. “Het voelde allemaal erg betuttelend”, vertelt Esther. “Iets in mij kwam in opstand. Ik wilde me niet zomaar gewonnen geven. Dus ik ging op zoek naar dingen die ik kon veranderen in mijn leefstijl en waar ik baat bij zou hebben. Ik wist dat tijdens en na de overgang spier- en botafname versnellen. Dat proces kun je beïnvloeden door te sporten. En ik las dat als je een paar jaar niets doet, het lastig wordt om de inhaalslag te maken. Dat was een eye opener voor mij. Ik besefte dat ik aan de bak moest. Dat sporten een onderdeel moest worden van mijn dagelijks leven. Eigenlijk ging ik van leven op de automatische piloot naar een leefstijl waarin ik bewuste keuzes maak.”

Dit is het fysieke aspect, maar wat ouder worden met je koppie doet, is een ander verhaal. “Daar dacht ik het volgende over. We zijn al zover gekomen. De pubertijd was bij tijden een moeilijke fase. De tijd van een relatie opbouwen en gezond houden, kinderen krijgen en opvoeden. Iedere fase heeft zo zijn uitdagingen. Ouder worden, de menopauze, daar kom ik ook wel doorheen. Het is een kans om opnieuw naar jezelf te kijken en je eigen balans te vinden. Dat is eigenlijk een heel mooie uitdaging.”

 

Esther schreef samen met Annette Wichmann een boek, getiteld OMG, Oud met Glimlach. Het boek geeft je handvatten over hoe je met een gezonde leefstijl en enkele aanpassingen het proces van aftakeling te lijf gaat. Maar vooral geeft het heel veel tips over loslaten en met andere ogen naar jezelf kijken. “Ik ben nu 54 en ben als vijftiger begonnen met het spelen van basgitaar. Dat vind ik heel leuk, maar ik besef dat ik nooit in Ziggo dome zal staan. Vroeger wilde ik alles vooral heel goed doen, nu durf ik gewoon te genieten van wat er is. Dat is het leuke aan ouder worden.”

 

Het beeld dat de bladen scheppen van de perfecte vrouw, helpt natuurlijk niet echt mee. “Klopt, en ook social media doen een duit in het zakje. Je post de foto’s die je mooi vindt of je past ze enigszins aan. Ik zet geen foto op Facebook van mij in een kort rokje met die blubber knieën! En dan zie je een zeldzaam exemplaar van een vrouw van 50plus, die in een bikini poseert met een killer body. Zo zie ik er niet uit, nee. Maar in ons boek geven we heel veel tips over anders naar jezelf kijken. Ik noem bijvoorbeeld onze bikini formule, ik noem het de 11/354 regel. Hoe vaak loop je eigenlijk in badpak of bikini? Gemiddeld 11 dagen per jaar. De resterende 354 dagen kun je met kleding je mindere lichaamsdelen verdoezelen en de mooie juist accentueren. Hoera!”

 

“Weet je wat ook enorm helpt? Het besef dat wij een stuk kritischer naar onszelf kijken dan anderen. Dat doe je zelf ook. Je kijkt naar een foto van iemand en ziet mooie ogen, een prachtige lach of een geweldig stel benen. Anderen zien die mooie dingen ook in ons. Bovendien kun je echt je gedachten sturen. Elke negatieve gedachte over jezelf kun je weerleggen. Zie je die oude, vermoeide kop in de spiegel, zeg dan tegen jezelf dat je haren wel goed zitten bijvoorbeeld. Dat je een lekker bad hebt verdiend na al het werk dat je hebt verstouwd vandaag. Probeer het maar, het werkt! Sterker nog: als je positiever over jezelf gaat denken, straal je dat ook uit. Het beeld dat anderen van je zien, wordt echt mooier.”

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0