· 

#LEKKERBODYPOSITIEF?

OMG op social media zagen wij plots veel foto’s voorbijkomen van vrouwen, jong én oud, in bikini met lichamen in alle soorten en maten met de hashtag #lekkerbodypostief. Onder aanvoering van LINDA die heel 'dapper' in bikini op de cover stond. Aan de ene kant mooi dat een glossy vrouwen aanmoedigt blij te zijn met hun lichaam, ook als het niet perfect is (volgens het schoonheidsideaal). En ja, wij zijn ook schuldig aan af en toe te kritisch te zijn op de imperfecties van ons lichaam naarmate we ouder worden. Maar toch, deze zogenaamde positieve reactie hierop voelde niet helemaal lekker. Toen we de column van Aleid Truijens in de Volkskrant lazen, zagen we dat we hierin niet de enigen waren.

.

Heel fijn dat de vrouwenmedia laten zien dat de meeste vrouwen geen perfect lichaam hebben, en dat je niet je lichaam bént. Maar Linda staat op de cover met een best wel strak lijf voor een vijftigjarige. En als zij hierover al onzeker is, dan legt ook zij de lat weer hoog voor andere vrouwen. Daarnaast bereik je hiermee eigenlijk het tegenovergestelde: door het te betitelen als een 'dappere' daad én door het geven van comments zoals ' stoer hoor' onder foto's van mollige vrouwen bevestig je eigenlijk weer die keiharde norm. En zo zijn we druk bezig met iets wat we juist niet willen: commentaar leveren op elkaars lichamen. We zijn toch veel meer dan dat?

Waarom hebben we het weer over de lichamen van al deze vrouwen, en niet over hun talenten, ideeën, interesses, ambities, visies? Waarom moet je zo nodig in je bikini staan (voor de hele online wereld) om te bewijzen dat je lekker in je vel zit? Ik (Esther) zit best oké in mijn vel (de ene dag wat beter dan de andere). En ik zie ook wel dat mijn velletje niet meer zo strak zit als vroeger, maar als de gelegenheid zich voordoet mag mijn naaste omgeving mij best in mijn bikini zien. En dat ik mij daar af en toe een beetje ongemakkelijk over voel, overleef ik ook wel. Maar waarom zou ik dit moeten delen met de rest van de (online) wereld? Daar heb ik helemaal geen zin in. Ik deel liever mijn ervaringen, kennis, inzichten, visies online.

.

Daarom zijn wij benieuwd wat jullie vinden van deze bikiniwave online onder het motto "lekkerbodypostief"?

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Cecille (vrijdag, 07 augustus 2020 08:21)

    Zo mee eens!