· 

WANDELEN IS OOK GOED VOOR JE HERSENEN

OMG de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara kan het nietvaak genoeg zeggen: "Je wordt oud als je niet stopt met bewegen, als je stopt met bewegen word je niet oud". Wandelen is de grootste probleemoplosser die er bestaat,” zegt de hoogleraar experimenteel breinonderzoek aan Trinity College in Dublin.

 

Als wij in beweging zijn, is ons brein ook in beweging. We zijn cognitief mobiel. Ik noem dat mindwandering: we laten onze geest de vrije loop en juist daardoor zijn we in staat herinneringen, gedachten en gevoelens in een nieuwe context te plaatsen. Onderzoek met MRI-scanners en andere technische apparatuur toont aan dat wandelen onze cognitieve vermogens enorm doet toenemen. We zijn ons bewuster van onze omgeving, waardoor onze sensibiliteit verhoogd wordt. Ook willen we aldoor weten waar we ons bevinden, dat maakt ons alert. Lopen schenkt ons endorfine, een gevoel van welbevinden en geluk. Dat maakt ons weerbaarder tegen depressies en ouderdom. Wanneer gaan jullie weer de paden op en de lanen in? Leestip: Te Voet - hoe twee benen de mens verder brengen - Shane O'Mara

Reactie schrijven

Commentaren: 0