· 

ENIG IDEE WAT HET DODE-BILLENSYNDROOM IS?

OMG heb jij wel eens van het dode-billen syndroom gehoord? Nu wij niet. We kwamen het tegen op @gezondheidsnet. Onze eerste associatie was: dat is ook geen aardige benaming voor het aangeven dat je billen steeds platter worden naarmate je ouder wordt. 

 

 Maar het heeft er niks mee te maken; iedereen - jong en oud- kan er last van krijgen door te veel en te lang achter elkaar te zitten. Gevolg: stijve billen doordat je bil -, om precies te zijn heupspieren,  in de ruststand gaan staan. Daardoor moeten je andere spieren het overnemen waardoor je deze extra moet inspannen en hierdoor last kunt krijgen van heup-, rugpijn en  evenwichtsproblemen. Zit je veel en heb je hier last van, dan kun je middels de Test van Trendelenburg kijken of je 'dode billen' hebt: 

 

" Til je linkerbeen op, zodat je alleen nog op je rechterbeen staat.

Herhaal dit voor het rechterbeen. 

Als het goed is, gaat je bil van het opgetilde been mee omhoog. Zakt je bil omlaag, dan zijn je heupabductoren aan de kant van het standbeen zwak. Je hebt dan dus het dode-billen-syndroom. "

 

Oplossing: probeer elk uur even op te staan en te bewegen als je veel moet zitten, en als dat niet helpt dan kun je beter even advies vragen bij een fysiotherapeut. 

 

Kortom: tijd om even te 'billen' te strekken!    

Reactie schrijven

Commentaren: 0