· 

HOE GEZOND IS EEN KOUDE DOUCHE?

OMG veel mensen om ons heen zweren bij het koud afdouchen. Maar wat zijn de wetenschappelijke bewijzen dat dit je gezondheid ook echt verbeterd.

 

 Er zijn diverse onderzoeken gedaan, op kleine schaal, waaruit blijkt dat het o.a. de volgende effecten heeft. Ten eerste je wordt er alerter van (dit is wel een inkopper...). Je lichaam krijgt een korte boost (je hartslag en bloeddruk gaan even omhoog), een gezond stressmomentje wat daarna overgaat in ontspanning. Daardoor is het ook bijvoorbeeld net zoals sporten stress verlagend. Een ander artikel geeft aan dat de kou het sympathisch zenuwstel stimuleert waardoor er o.a. endorfine vrijkomt, je weet wel het hormoon dat je een goed gevoel geeft. Het maakt je dus gelukkiger. Een ander onderzoek toont ook aan dat mensen die dagelijks koud (af)douchen minder en korter ziek waren dan de groep die normaal douchte. Maar dit zijn wel indirecte bewijzen (hoe mensen zich voelen). Er is (nog) geen onderzoek dat direct kan aantonen dat het immuunsysteem zich verbeterd heeft. 

Hoe dan ook: je wordt er lekker wakker van, je voelt je fris en fruitig, gelukkig, ontspannen en minder snel ziek. En goed nieuws: je hoeft het maar 30 seconden te doen. Langer hoeft niet, onderzoek toont aan dat er geen verschil is tussen mensen die dagelijks 30, 60, of 90 seconden onder de koude douche stonden. Wat wel van invloed is hoe vaak je het doet, af en toe heeft geen zin, je moet het regelmatig blijven doen, eigenlijk net zoals bewegen! 

 

Bronnen: Medicalnewstoday, Quest, Nu.nl

Foto: Huub Waaldijk

Reactie schrijven

Commentaren: 0