· 

WIE IS HET MOOISTE VAN HET LAND...DEEL 3

Ok., je hebt dus blijkbaar lef nodig om te laten zien dat je ouder bent en niet perfect, maar ik ga graag nog ..n stapje verder: want wie bepaalt dat we minder mooi zijn met iets meer rimpels of kilo’s? 

 

Er is een nieuwe generatie vrouwenopgestaan die nog wel in the picture blijven, hoewel ze een bepaalde leeftijd gepasseerd zijn en niet meer voldoen aan het standaard strakke, jonge schoonheidsideaal. Deze vrouwen blijven trouw aan hun eigen stijl, maar blijven zich ook vernieuwen. Ze volgen de mode en trends zonder een jongere (en strakke) versie van zichzelf te willen worden. Zij zijn (of lijken in ieder geval) gelukkig en succesvol in wat ze doen. Ze zorgen goed voor zichzelf en vaak ook voor anderen. Zij zijn onze nieuwe rolmodellen.

 

Ik vind bijvoorbeeld Patti Smith mooi (cool) en daarna in willekeurige volgorde: Grace Coddington (bijzonder), Isabel Marant (stijlvol) of Lisa Bonet (buitenaards). Ik ken ze verder niet persoonlijk. En ja, ze hebben goede genen, zijn fotogeniek of hebben misschien wel het een en ander (nog niet zichtbaar of storend) aan zichzelf laten doen. Maar ze zijn ook gewoon mooie, stijlvolle vrouwen van boven de 40, 50 en 60. En natuurlijk mogen we mooie mensen blijven bewonderen. Zolang het maar niet je zelfbeeld of zelfvertrouwen aantast, is daar niks mis mee. Gewoon om te laten zien dat ook boven een bepaalde leeftijd schoonheid nog bestaat. Plus: zo perfect zijn ze ook niet, ze lijken niet op elkaar en juist de (kleine) imperfecties maken ze mooi voor mij. Ik vind bijvoorbeeld een lang gezicht met goede kin en grote neus heel mooi, vandaar dat Patti met stip op nummer 1 staat. Maar daarover zijn de meningen vast verdeeld, graag zelfs. Smaken moeten immers blijven verschillen! Binnen mijn persoonlijke kring wordt de lijst trouwens een stuk langer. Ik vind mijn moeder, tante, zusje, nichtjes en vriendinnen mooi. Het kan zijn dat ik misschien onbewust allemaal perfecte ideale modelvrouwen om mij heen heb verzameld, maar dat is niet het geval (sorry, vriendinnen en familie). De een is misschien mooier volgens de standaardnormen dan de ander. Wat ze wel gemeen hebben: dat ze ieder op hun eigen manier mooi ouder worden. En het feit dat zij mij heel dierbaar zijn, maakt dat ik ze mooi vind natuurlijk. En daar ging het toch uiteindelijk om? Om erkenning van je omgeving, weten dat je geliefd bent; dat is toch uiteindelijk wat bijdraagt aan een positief zelfbeeld en dus ook aan je geluk?

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0