· 

ZEG VAKER NEE TEGEN CHARDONNAY...

OMG zo confronterend; alcohol is niet alleen slecht voor je lever, het verhoogt ook de kans op (borst)kanker!! Voor mij (Annette) staat alcohol echt wel voor gezelligheid. Zeker een glas champagne vind ik altijd zo feestelijk en ik weet niet wat het is, maar de bubbels geven me altijd een goed gevoel! Of een biertje na een partij tennis, optimaal genieten! Of een glas koude wijn op het strand bij de ondergaande zon...

 

Maar ja, als je dat goede gevoel afzet tegen alle risico's die alcohol ook met zich meebrengen? Wat doe je dan? Zeg je vaker 'nee tegen Chardonnay' of laat je je helemaal gaan en vind je, net zoals sommelier Maaike Kauffman-Kross, 15 glazen wijn per week meevallen?

In een interview (NRC) met oncologisch chirurg Marjolein de Jong worden we met onze neus op de feiten gedrukt. Zowel Marjolein de Jong als Matti Rookus, (epidemiologisch onderzoeker van het Antoni van Leeuwenhoek), hebben maar een paar zinnen nodig om het verband tussen alcohol drinken en borstkanker uit te leggen: borstkanker is een oestrogeengevoelige ziekte en alcohol verhoogt het oestrogeengehalte in het bloed. Het borstweefsel heeft receptoren voor dat vrouwelijke hormoon. Het bindt zich aan de receptoren waardoor cellen in de borst worden aangezet tot deling. Samengevat: alcohol leidt tot meer oestrogeen en meer oestrogeen leidt tot meer celdeling: de mogelijke bron van kanker als die deling verkeerd uitpakt. 

 

Ai, dat komt hard aan. Maar hoe ziet dit er dan concreet uit?

De Gezondheidsraad schrijft in de 'Richtlijnen goede voeding 2015' dat uit verschillende Europese studies blijkt dat 5 tot 15 gram (een half tot 1,5 glas) alcohol per dag het risico op borstkanker met 6 procent verhoogt. Bij hogere innames neemt het risico verder toe: bij een alcoholgebruik van 15 tot 30 gram (1,5 tot 3 glazen) per dag is het risico 12 procent hoger. En bij meer dan 30 gram (3 glazen) is het risico 25 procent hoger. 

 

Esther en ik zijn om, wij zitten in het kamp: 'Zeg vaker nee tegen Chardonnay' .

Reactie schrijven

Commentaren: 0