· 

'HARTSTIKKE' FOUT

OMG mijn oma's hart heeft bijna 4 miljard keer geklopt. Vlak voor haar 100ste verjaardag is zij overleden. Dat had zij nooit verwacht, want rond haar 70ste kreeg ze een hartaanval. Wat was haar geheim?

 

Ik was dol op mijn oma, hoe streng ze ook af en toe kon zijn. Als ik iets ‘hartstikke leuk’ vond, werd ik meteen op de vingers getikt door mijn oma, ooit lerares Duits, die ook na schooltijd iedereen bleef corrigeren. Ik kreeg soms mijn brieven aan haar met rode pen gecorrigeerd retour. Daar kan ze het nog best druk mee hebben gehad, want zo’n beetje de helft van onze familie bleek dyslectisch of op z’n minst niet taalgevoelig. ‘Hartstikke’, daar was niks leuks aan. Ze weigerde het te accepteren als een bijwoord dat voor luchtige zaken

gezet kon worden. En o wee, als ik verstrooid op mijn ansicht had gezet: “Lieve oma, het is hier hartstikke mooi weer.”

 

En uitgerekend zij was de eerste persoon bij wie ik bewust heb meegemaakt dat het zeker niet leuk is als het hart er plots mee ophoudt. Oma hield van stevig eten. Een flinke lepel vette jus over de gezouten aardappels en het glibberige draadjesvlees. Gelukkig konden we het na afloop wegspoelen met hopjesvla en een grote toef slagroom. Rond haar 70ste kreeg mijn oma plots een hartaanval. Ze herstelde, en hoe! Oma gooide op doktersadvies resoluut haar leven om. Geen roomboter meer maar halvarine, veel sla en kipfilets zonder jus. En oma, die de dood in de ogen gekeken had, herinnerde ons daar graag elk jaar aan; het kon weleens haar laatste kerst zijn! Uiteindelijk heeft ze nog bijna dertig kerstmissen mogen meemaken. 

 

Mijn oma was voor ons het levende voorbeeld dat je met een gezonde leefstijl je leven kunt verlengen (én ze was de reden dat we elkaar daarna altijd vrij hebben gelaten in waar we de kerst wilden doorbrengen, maar dat terzijde). Hart- en vaatziekten treden dan misschien vooral op latere leeftijd op (voor vrouwen boven de 65 jaar) maar helaas is het niet helemaal de ver-van-ons-bed-show. Allereerst neemt onze hormonale bescherming, het vrouwelijke hormoon oestrogeen, af vanaf de overgang. Dit hormoon beschermt de bloedvaten. Daarnaast is het een geleidelijk proces dat grotendeels (zelfs 80%!) wordt veroorzaakt door onze leefstijl. Dat laatste kun je ook als iets positiefs zien, want met de juiste preventieve maatregelen kun je de kans op hart- en vaatziekten in de (verre) toekomst voorkomen, verkleinen of uitstellen. Met de juiste voeding, voldoende beweging en ontspanning kun je dit proces beïnvloeden. Getuige mijn oma. Zij ging niet alleen gezonder eten, ze bleef ook in beweging. Sporten was net een brug (generatie) te ver, maar elke dag wandelen en zoveel mogelijk alles zelf blijven doen (de sinaasappelen waren 3 blokken verder 10 cent goedkoper) hielp ook. Én ze maakte zich iets minder druk, daarna heb ik nooit meer een door haar gecorrigeerde brief retour ontvangen. Of ben ik gewoon beter gaan schrijven, dankzij haar correcties?  Bijzonder bedankt, oma!  

Reactie schrijven

Commentaren: 0