· 

TROUBLE IN DOMESTIC PARADISE?

OMG in deze lockdowns besteed je ook gemiddeld meer tijd thuis samen met je partner... Voor sommige relaties geldt wellicht The More The Better... maar dat geldt niet voor elke relatie. Deze nieuwe, tijdelijke (daar gaan we maar van uit) situatie kan ook af en toe wat extra spanning, irritaties en daarmee ook woordenwisselingen opleveren... Trouble in domestic paradise... Hoe ga je daar het beste mee om?

 

Time Health geeft een paar bijzonder goede tips hoe je thuis het beste om kunt gaan met deze woordenwisselingen of irritaties.

 

Time Health stelt dat ons 'opgewonden' brein' niet altijd even onpartijdig is hierin. Ook al voelt dat wel zo tijdens de confrontatie. 

Als we geïrriteerd of boos zijn beïnvloedt dat ook onze herinneringen. Oftewel we zullen ons eerder details herinneren die ons standpunt bevestigen dan die dat ontkrachten.  Indien je dat beide hebt, dan wordt het moeilijker om tot elkaar te komen. Je kunt dan beter van elkaar inzien  dat je beide er een iets andere voorstelling van zaken hebt. In plaats van door te drammen om jouw gelijk te halen. 

 

Niet alleen woorden, maar ook onze houding of blik kan tijdens een woordenwisseling extra irritatie opleveren. Door de stress worden onze hersenen als ware 'opgejaagd' (om precies te zijn: ze ontvangen minder zuurstof en glucose)  wat ons beoordelingsvermogen beïnvloedt. Een bepaalde gezichtsuitdrukking van de ene kan de ruzie dan nog meer doen oplaaien bij de ander. Ben jij degene die dit opwekt? Ontken het dan niet, dat maakt de ander alleen maar kwader. Geef aan dat dit niet de bedoeling was, om zo de gemoederen te kalmeren wat jullie sneller naar een verzoening brengt 

 

Overschat niet je capaciteit van communiceren, zeker niet tijdens een woordenwisseling. Een argument wat in jouw oren heel begrijpelijk klinkt, kan door de ander anders geïnterpreteerd worden. Eén woord alleen al kan verschillende associaties oproepen. Blijf jezelf dan niet driftig herhalen maar vraag door: wat begrijp je niet precies? wat bedoel je met? Oftewel: be curious in stead of furious. 

 

Blijf elkaar aankijken tijdens de ruzie. Een simpel berichtje via de app kan onbedoeld al een totaal andere reactie oproepen. Simpelweg omdat je de persoon niet ziet. 

 

Wil je beide wat anders? Bijvoorbeeld de een wil een serie op Netflix kijken en de ander een natuurdocumentaire op BBC? Kom dan beide met een voorstel waarbij je rekening houdt met de ander zijn keuze. Dat schijnt te helpen volgens Stan Tatkin,  therapeut, onderzoeker en schrijver van het boek " We do: saying yes to a relationship of depth, true connection and enduring love"... 

 

Bron: Time Health

Foto: Kathleen Turner and Michael Douglas in The War of the Roses (c) Moviestore

Reactie schrijven

Commentaren: 0