een hand(ig)boek

OMG Oud Met Glimlach handboek gezondheid vrouwen in de overgang

Ouder worden, voor de één een drama, voor de ander eindelijk rust. Wij, veertiger en vijftiger, vroegen ons af: wat staat ons allemaal te wachten? We zijn op een leeftijd gekomen waarvan je zou kunnen denken dat alles alleen nog maar minder gaat worden. Hoe worden we gelukkig en fit ouder, in plaats van chagrijnig en uitgeblust? Na uitgebreide research en input van diverse experts zijn we een stuk wijzer geworden. Wij delen dit graag met jou in dit gedetailleerde handboek, met tips van top tot teen. Volgens professor George Vaillant is gelukkig oud worden een makkie, sterker nog:  “Ouderdom leidt tot meer geluk” . Daar doen we het voor!

 

van top...

OMG Oud met glimlach handboek gezondheid vrouwen overgang

In OMG worden zowel de fysieke als mentale aspecten van het ouder worden belicht. Allereerst bereiden we je in het hoofdstuk Mentale Peptalk voor op het verouderen in het algemeen, zodat je daarna klaar bent om te lezen wat er kan veranderen in je lichaam. Per lichaamsdeel wordt er bekeken wat er aan de hand is, wat er mis kan gaan en wat je er aan kunt doen. Je kunt alles heel makkelijk per lichaamsdeel opzoeken. Staat het huilen je bijvoorbeeld vaak nader dan het lachen? Check dan het hoofdstuk Ogen (zie pagina 197), of Hormonen (zie pagina 141), of Hersenen Mentaal (zie pagina 119).

 


inspiratiebronnen

OMG oud met glimlach handboek gezondheid vrouwen overgang

Aan informatie over ouder worden geen gebrek. De media besteden er uitgebreid aandacht aan. Maar juist die enorme hoeveelheid en al die verschillende visies duizelden ons. We kregen behoefte aan een simpel top-tot-teen overzicht van wat we kunnen verwachten na ons 40ste jaar. De afgelopen jaren hebben wij tientallen boeken gelezen, tig sites bekeken, diverse tijdschriften doorgespit, ervaringen uitgewisseld met onze vriendinnen (zie onderzoek) en meerdere experts geraadpleegd. Op basis van deze informatie hebben we alles overzichtelijk samengebracht in dit handboek.

 

...tot teen

OMG oud met glimlach gezondheid handboek vrouwen overgang

OMG helpt niet alleen bij het aanpakken van ouderdomskwalen maar geeft ook tips hoe je deze kunt uitstellen of zelfs voorkomen. Daarnaast vielen we bij elk onderdeel zo vaak in herhalingen, dat we de belangrijkste adviezen in het laatste gedeelte hebben samengevoegd. Zo kun je met één actie diverse onderdelen aanpakken, wel zo efficiënt en makkelijk. Dat blokje om in het park na het eten, levert meer voordelen op dan je denkt. Een gezonde levensstijl kan niet alleen de lengte maar ook de kwaliteit van je leven beïnvloeden.

 


Mann & mann

Esther Kollmann Annette Wichmann OMG oud met glimlach auteurs handboek vrouwen gezondheid
Esther Kollmann & Annette Wichmann, foto: Nikos Kyriakidis

ESTHER KOLLMANN & ANNETTE WICHMANN

Wij kennen elkaar via ons werk. We hebben beide bij filmdistributeurs Cinemien, A-Film en Cinéart gewerkt. De één als marketeer, de ander als salesmanager. Met volledig wederzijds respect en altijd een feest om samen te werken. We delen de laatste vier letters van onze achternaam, ons sterrenbeeld (Stier) en zijn allebei gevoelige bikkels met een ietwat cynische humor. Dat laatste was af ten toe zeer welkom als we weer uren hadden gewerkt en het even niet meer zagen zitten. Gelukkig konden we ook vrienden en experts benaderen voor welkome adviezen. Daarbij hebben we het aangename met het harde werken gecombineerd met uitstapjes naar Malaga, Dokkum en Wijk aan Zee, waar we ongestoord aan het boek konden werken. Dat het boek er na 4 jaar nu eindelijk is maakt ons ongelooflijk trots. Wij zijn in ieder geval een stukje wijzer en fitter geworden en geven deze kennis graag door aan onze leeftijdsgenoten Bij dezen.